KAVČ FESTIVAL 12. - 19. marec 2022


KONCERTI V VAŠIH, NAŠIH, NJIHOVIH DOMOVIH IN ŠE KJE

Nastopajoči tokrat ne bodo nastopali le na zgrajenih odrih in barskih terasah, temveč v domovih ljudi, ki so umetnosti na široko odprli duri. V svoj dom pa niso povabili le umetnikov, temveč tudi gledalce, poslušalce ter ljubitelje umetnosti vseh vrst.

Koncerti in predstave pa ne bodo potekali le v domovih ljudi, temveč tudi v galerijah, pisarnah, ateljejih, balkonih, igriščih in drugih nekonvencionalnih koncertnih in gledaliških prizoriščih. Koncerti se bodo odvijali tudi na in v rdečem gasilskem avtu, ki ga upravlja leteči pes Frida.

Kavč festival je več kot festival. Je inkubator umetnosti ter povezovalna platforma umetnikov in obiskovalcev v vse smeri. Oder lahko postane vse, kar si zamisliš.

KDAJ in KJE

12. - 14. 3. 2022 - Maribor
15. - 19. 3. 2022 - Ljubljana + drugi najlepši konci Slovenije

Po celi Sloveniji bo od 12. - 19. marca 2022 potekal KAVČ FESTIVAL, niz intimnih kulturnih dogodkov. Festival se bo večinoma odvijal v domovih gostiteljev, kar je posebna izkušnja ne samo za nastopajoče, temveč tudi za poslušalce, gledalce in gostitelje. Upoštevajoč epidemiološke razmere bo doza kulture na zasebnih prizoriščih na voljo omejenemu številu obiskovalk in obiskovalcev.

Maskota festivala je retro gasilski avtomobil, v katerem se bo prav tako odvil kakšen nastop. Upravlja pa ga slavni leteči pes Frida.

Kavč festival vabi vse, ki žive kulturne dogodke že neznosno pogrešajo. Še več, festival lahko skupaj z nami soustvarjate tako, da mu odprete svoje duri in ga gostite.

IZ KONCERTNIH IN GLEDALIŠKIH ODROV V STANOVANJA

Kavč festival že od leta 2016 vsakoletno navdušuje obiskovalce zaradi svoje intimne izkušnje doživljanja umetnosti v zasebnih prostorih. Sobe stanovanj se za čas nastopov spremenijo v prizorišča kulture in umetnosti, kar vsakemu dogodku da poseben karakter intimnosti in enkratnosti. Plesna predstava z akustičnimi inštrumenti v studiu, lutkovna predstava na pralnem stroju, retro rock na stopnicah, harfa in glas v kuhinji, lutke v dnevni sobi, “step-dance” v centru za brezdomce in še bi lahko naštevali. Festival ponuja obratno sliko nastopov, ki se ne dogajajo na odru, temveč med nami in z nami.

Kavč festival producira umetnost, ki podira zidove odrov in institucij ter se razliva med ljudi.

OBLIKA KAVČ FESTIVALA

Tako, kot do zdaj, bo udeležba možna le ob predhodni prijavi. V primeru prostega mesta tako obiskovalec natančen naslov prejme šele ob rezervaciji brezplačne karte. Na ta način bomo poskrbeli za omejeno število gledalcev.

Gostitelji lahko na prijavi spodaj prijavijo svoj dom ali pa kakšen drug zanimiv prostor, pri tem pa lahko izbirajo med umetniškimi žanri in časovnim okvirjem nastopa.

PROGRAM

Glede na pretekle izkušnje, pričakujemo 50% akustičnih in pol-akustičnih folk-fusion glasbenih skupin, drugo polovico pa bodo predstavljali ostali žanri, plesne in lutkovne predstave, performans, poezija in intermedijske predstave. Hkrati bomo izpeljali nekaj (pred)premier, ki še niso doživele izvedbe v živo. Za primerjavo, kavč edicija leta 2021 je obsegala prek 100 zasedb. Glede na omejitve v zvezi s prehajanjem meja pričakujemo odzive predvsem slovenskih, pa tudi nekaj skupin iz tujine.

Program se bo na spletni strani www.kavcfestival.si dopolnjeval na dnevni ravni, vse do zadnjega dne festivala. Temu bo namenjena digitalna platforma, ki bo ažurno obveščala spremembe v programu.

POMEN KAVČ FESTIVALA

V post-futurističnem Orwellovskem času predstavljajo igra, glasba in gledališče manifestacijo družbe, ki je osnovana na kontaktu, socializaciji, kulturi in kulturnosti. Čeravno se zdi, da imamo vse odgovore na ekranih, je izkušnja živih umetniških izkušenj tisto, kar nas kot družbo lahko premakne iz nastalega vakuuma.

FORMATI KAVČ FESTIVALA

POZIV GOSTITELJEM

Današnji čas nam (poleg pasivnosti) zapoveduje tudi kreativnost in aktivnost. Postanite aktivni so udeleženci in so organizatorji festivala! Gostite umetnike in malo število gostov v svojem domu oziroma kakšnem drugem prostoru, ki bi lahko odgovarjal pogojem. Če bi imeli podoknico, če ste vpleteni v DSO ali drugo socialno ustanovo ali če poznate kakšen drug primeren kraj za izvedbo nastopov (v naravi, v atrijih, na parkiriščih, …) - z besedo in idejami na plan!

PRIJAVE GOSTITELJEV

https://forms.gle/Cm2q2CVx3SiiySmi8

POZIV NASTOPAJOČIM

Nastop na nekonvencionalnih koncertnih in gledaliških prizoriščih je vedno posebna izkušnja. Nekaj zares čarobnega pa je nastopiti v domovih ljudi, ki so umetnosti in vam odprli vrata.

prijave: https://forms.gle/W8VMZNmraDacCTVB9

DONACIJE NASTOPAJOČIM

Od odziva umetnikov bo odvisno, ali bomo šli v elektronsko obliko donacij ali pa za prispevke v klobuk. Priporočeni prostovoljni prispevek se giblje okoli 10 €.

IDEJE & POMOČ

Ker smo združenje različnih umetnikov in hkrati organizatorjev, smo vsekakor odprti za pomoč pri organizaciji, koordinaciji in samo k idejam.

ORGANIZATORJI

KD Matita, Društvo ZIZ, Hiša otrok in umetnosti, MCLU Koper, ekipa festivala Plavajoči grad